O nas

Misja

Budujemy jedyny w Polsce Dom dla Osób Niesłyszących, spełniając marzenie ks. Czesława Wali.

Ksiądz Infułat Czesław Wala, będąc jeszcze w Kałkowie,podejmował wiele inicjatyw wspierających osoby z uszkodzonym słuchem. Zawsze dostrzegał w nich ogromny potencjał, a poprzez swoje działania pozwalał rozwinąć skrzydła ludziom ambitnym, lecz zepchniętym na margines z powodu swej niepełnosprawności. Często powtarzał słowa: „Dopóki żyję, to pomagam”.

Dom dla Osób Niesłyszących, którego budowa trwa w Rudniku nad Sanem, ma być kolejną formą wsparcia dla osób niepełnosprawnych słuchowo. Ks. Czesław Wala raz przy wsparciu Fundacji, pragnął otoczyć stałą pomocą swoich niepełnosprawnych przyjaciół – zapewnić im miejsce, gdzie poczuliby się jak u siebie i mogli w pełni korzystać z życia.

Przeznaczył na ten cel cały swój majątek odziedziczony po rodzicach, przede wszystkim teren malowniczo położony w lesie, który został ogrodzony i na którym została wyko0nana część fundamentów.

Będąc na emeryturze w Rudniku – mimo ciągłej walki o zdrowie – Patron naszej Fundacji robił wszystko, by dokończyć rozpoczętą budowę. To było JEGO WIELKIE MARZENIE. Całą swą energię kierował na to, by zgromadzić fundusze i dokończyć ostatnie dzieło życia.

Teraz my wypełniamy Jego testament, kontynuując dzieło budowy Domu dla Osób Niesłyszących w Rudniku nad Sanem.

NUMERY KONT BANKOWYCH:

Tradycyjny przelew

Odbiorca
Fundacja imienia ks. Czesława Wali
ul. Stróżańska 105
37-420 Rudnik nad Sanem

Numer konta
48 1240 2760 1111 0010 8632 4130 (Bank Pekao SA)

Tytuł wpłaty
Darowizna na budowę Domu dla Osób Niesłyszących

Przelew zagraniczny

IBAN: PL48124027601111001086324130
SWIFT/BIC: PKOPPLPW

USD (dolary amerykańskie):

Euro:
PL 84 1240 2760 1978 0010 8632 7274

Naszą misję realizujemy poprzez:

• opiekę nad Niesłyszącymi bezdomnymi, samotnymi, z inną niepełnosprawnością i w wieku emerytalnym,
  • wyrównywanie szans tych osób i ich rodzin w dostępie do materialnych dóbr kultury i sztuki oraz w dostępie do obiektów użyteczności publicznej (muzeów, teatrów, urzędów, obiektów sakralnych, zabytkowych itp.)
  • działalność charytatywną i edukacyjną na rzecz Niesłyszących
  • promowanie kultury Niesłyszących
  • wybudowanie i prowadzenie Domu dla Niesłyszących w Rudniku nad Sanem
  • inicjowanie i wspieranie przedsięwzięć służących rozwojowi życia religijnego i kulturalnego, sportu, turystyki i aktywnego wypoczynku Niesłyszących
  • działania w zakresie ochrony i promocji zdrowia, zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnością słuchową.

RADA FUNDACJI

Członek zarządu

TADEUSZ NALEPA

Członek zarządu

Kto kocha, ten jest hojny w miłości!

Zbudujmy razem jedyny z Polsce Dom dla Niesłyszących – pełen miłości, zrozumienia i troski.

Przewiń do góry